Kezdőlap arrow Társasház
Főmenü

Kezdőlap
Cégbemutató
Elérhetőség
Társasház
Árlista
Hőmennyiségmérők
Galéria
Keresés
Partnereink
Szavazás
Talált választ kérdéseire ?
 
Statisztikák
Látogatók: 195241
Online látogatók
Jelenleg 1 vendég online
Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó?

 

Tisztelt lakó, tisztelt közösképviselő!
 

Az utóbbi időben növekvő megkereséseknek köszönhetően szükségesnek érezzük egy pontos, részletes, de érthető útmutatót adni Önöknek a társasházi hőmennyiségméréssel kapcsolatban.

Kérjük, figyelmesen olvassa el az alábbi tájékoztatót, és ha bármilyen kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal telefonon vagy e-mailben. (lásd Elérhetőség).

 


- FŰTÉSI RENDSZEREK

- HITELESÍTÉS, KARBANTARTÁS

- KÖLTSÉGEK

- SZERVIZ


FŰTÉSI RENDSZEREK

A rendszerváltást követően megnövekedett az igény az újépítésű társasházi lakások iránt, ami mind a mai napig virágkorát éli. Ezek a lakások szakítva a távfűtéses formától, két féle fűtési rendszerben épülnek:

  • - lakásonkénti egyedi cirkós fűtés (kisebb hányadban)

  • - központi tömbfűtés (túlnyomórészt)

Egyedi cirkós fűtés: előnye, hogy a lakó saját maga dönti el, hogy mikor és mennyi fűtésre van szüksége. Teljes mértékben a saját igényeihez tudja állítani a kazán paramétereit. Itt igazándiból fűtési hőmennyiség mérésére nincs szükség, lévén a kazán egyéni gázfogyasztása az egyetlen elszámolási költség, amit pusztán a saját fogyasztása generál.

Egyedi cirkós futés
Egyedi cirkós futés

 

Tömbfűtés: egy egészen más megoldás. Itt a fűtés nem lakásonként történik, hanem a teljes tömböt (épület, lépcsőház, …) egy nagyobb teljesítményű kazán fűti. Az általa előállított fűtővíz kerül egy gerinc hálózaton keresztül a lakások gépészeti szerelőszekrényéhez (folyosón vagy lakáson belül). Az itt elhelyezett hőmennyiségmérő méri a lakásba beáramló fűtési energia felhasználását.

Tömbfutés
Tömbfutés

 

Ennél az elrendezésnél, a társasháznak csak a Gázművek felé kell egy hiteles gázórán keresztül elszámolnia a felhasznált gázzal. Az ebből előállított fűtési hőmennyiség és használati melegvíz (továbbiakban: HMV) arányos, lakók közti elszámolása már a társasház, azon belül legtöbbször a közösképviselő feladata. Az elszámolás igazságossága gyakran felmerülő probléma, amire egyértelmű megoldást adni nehéz. Egy biztos, a kazán által elfogyasztott gáz számláján megjelenő díjat egyértelműen elosztani lehetetlen. Lássuk hová kerül a kazánban elhasznált gáz energiája:

- lakások fűtési energiája

- lépcsőház fűtési energiája

- csövek hősugárzása

- lakások használati melegvíz fogyasztása

- kazán hatásfokából eredő veszteség
 

Ha csak ezeket a tételeket nézzük, már látható, hogy ebből megmérni csakis a lakások fűtési és HMV fogyasztását szokták. A többi, csak mint veszteség jelentkezik a lakó számára, amit ki kell fizetnie és nem ő hasznosítja. A veszteségek elosztásának kérdése örök vita tárgya.

 

HITELESÍTÉS, KARBANTARTÁS

A társasházi lakók közös érdeke, hogy a méréseik pontosak, a veszteségeik minimálisak legyenek. Egy elhanyagolt mérőműszer, egy koszos fűtési rendszer, egy nem megfelelően beállított kazán óriási fölösleges költségekkel terheli a lakókat.

Hitelesítés alkalmával a mérés után, az Országos Mérésügyi Hivatal (OMH, újabban MKEH) a mérőn elhelyezi a hatályos előírásoknak megfelelő hologramos matricáját, valamint a mérés megtörténtéről „Hitelesítési Bizonyítványt” állít ki, ami tartalmazza a matrica sorszámát. A matrica sértetlensége és a Hitelesítési Bizonyítvány megléte esetén nevezhető a mérő hitelesnek, a rajta feltüntetett érvényességi dátumig.

A költségmegosztásra alkalmazott hőmennyiségmérők OMH hitelesítése jogilag kötelező, ám a legtöbb lakóparkban ezt a tetemes költséget nem vállalják (csak a hatósági díj 8946 Ft+ÁFA/mérő). Az OMH hitelesítés nélküli, minimális karbantartásként ajánlott esetleges telepcserére, vegyi tisztításra és az azt követő ellenőrző mérés elvégzésére cégünknél természetesen így is van lehetőség. Ez esetben a megrendelőnek (közös képviselő, vállalkozó…) kell vállalni a felelősséget az esetleges jogi következményekért.

Amennyiben csak karbantartást és pontossági bemérést rendelnek meg tőlünk, úgy a mérők ugyanazon a mérési eljáráson esnek át akárcsak az OMH hitelesített társaik, és végeredményként egy ún. „Mérési Jegyzőkönyvet” tudunk biztosítani, mely a mérők pontosságát tartalmazza a szükséges három munkapontban.

A hitelesítést, karbantartást, beméréseket érdemes a társasháznak a fűtési szezonon kívülre, nyárra ütemezni. Ekkor a leállás nem jár semmilyen hátránnyal, a mérők kiszerelése nyugodt ütemben és szakszerűen történhet meg. A nagyobb társasházaknál felmerülő akár 2-3 hetes karbantartási időszak nem okoz kellemetlenséget.

FIGYELEM! Bizonyos cégek „szakemberei” azt hirdetik, hogy a hőmennyiségmérőknek 4 évente csak telepcserére van szüksége és pusztán ennyitől, a mérő újabb 4 évig pontosan fog mérni. Kérjük Önöket, hogy ezeket a cégeket messze kerüljék el, mert felelősségteljes szakember ilyet nem mondhat. Attól, hogy a mérő friss telepeket kap, a teljes belszerkezete koszos marad, a forgó alkatrészekre ráült szennyeződés a mérő pontosságát hatványozottan rontja. Mivel a mérőknek pont ezen része okoz az idő előrehaladtával a rendszerben pontatlanságokat, így azt lehet mondani, hogy a belső vegyi tisztítás ELENGEDHETETLEN része a mérő felelősségteljes karbantartásának. Ennek kihagyása rövidtávon lehet, hogy 3-4000 Ft-os megtakarítással jár, de hosszútávon, egy megragadt, törött belszerkezetű mérő fűtési időszak közepén történő teljes cseréjét vonhatja maga után, akár 10x-es áron.

Fontos odafigyelni, hogy a kitisztított, bemért mérők ne a koszos fűtési rendszerbe kerüljenek vissza, mert ott akár pár óra muködés után ismét pontatlanná válhatnak. A karbantartás részeként, ha a rendszer koszossága megköveteli, érdemes a karbantartást végző céggel annak tisztítását is elvégeztetni. Bizonyos rendszerű társasházaknál ez könnyen megoldható, viszont egyeseknél szinte lehetetlen a kiépítéstől függően. Így mindenképp előzetes helyzetfelmérés a javasolt.

 

KÖLTSÉGEK

A piacon elérhető hőmennyiségmérő típusok óriási száma, mérési elve, felhasználandó alkatrészek sokszínűsége miatt sajnos konkrét árat mondani szinte lehetetlen. Amennyiben szeretnék igénybe venni szolgáltatásainkat, egy előzetes telefonos egyeztetést követően részletes árajánlatot tudunk adni. Általánosságban elmondható, hogy a társasházi mérők nagy részének tisztítása, telepcseréje és bemérése mérőnként 10.000 – 14.000 Ft+ÁFA/mérő költséget jelent. Ezen az összegen felül számíthatók az esetleges további opcionális díjak:

 - le- és felszerelés

4900 Ft+ÁFA/mérő

 - kiszállási díj (kis mennyiségnél)

4000-6000 Ft+ÁFA/alkalom

 - OMH hitelesítési díj

9660 Ft+ÁFA/mérő

 

SZERVIZ

A társasházakban fellelhető mérők tetemes része úgynevezett kompakt mérő, aminek szervizelése csak korlátozott mértékben oldható meg. Gyakorlatilag a telepek cseréjén kívül csak 1-1 típusnál van lehetőség kisebb szoftveres beállítások elvégzésére. Ennek köszönhetően, ha egy mérő a pontossági bemérésen elbukik, úgy új készülék vásárlását szoktuk javasolni.A sokszámú mérőfajta miatt nincs raktárkészletünk ezekből a mérőkből, csupán szükség esetén tudunk beszerezni a kért fajtából, méretből. Ilyen igény esetén maximum 1-2 hetes átfutással tudjuk Önöket kiszolgálni. Egy háztartási kompakt hőmennyiségmérő újonnan megközelítoleg 28000-35000 Ft + ÁFA áron beszerezhető, habár léteznek komolyabb, hosszabbtávon gondozásmentes, ultrahangos, forgó alkatrész nélküli mérok, ennél jóval magasabb áron is. Természetesen, ha Önöknek bármelyikre szüksége van, mennyiség függvényében konkrét kedvezményes árajánlatot tudunk adni 24 órán belül.

Legvégül pedig engedjék meg, hogy szakképzett fűtésszerelőnket ajánljuk, aki szükség esetén bármilyen fűtéstechnikai kérdésben az Önök segítségére tud lenni. Társasházak mérő-karbantartásainak komplett levezényléséhez is tudjuk Őt ajánlani.

 

Elérhetősége:

Czeczon András - 06(20)354-7658

 

 
 
Go to top of page  Kezdőlap | Cégbemutató | Elérhetőség | Társasház | Árlista | Hőmennyiségmérők | Galéria | Keresés | Partnereink |
Designed by SzollyPowered by Joomla
eXTReMe Tracker